Om mig:

Hej och välkommen till min matblogg! Jag heter Elin, är 24 år och älskar att fika, baka och laga mat. Här försöker jag samla ihop mina bästa recept.

Arkiv

Configure your calendar archive widget - Edit archive widget - Flat List - Newest first - Choose any Month/Year Format

torsdag 29 april 2010

Dinkelpita!








Häromdagen blev det hemmagjorda pitabröd med köttfärsröra och grönsaker till kvällsmat. Ungefär som tacos fast med egenkryddad köffärs.
Detta var första gången jag gjorde dessa fina bröd och de blev riktigt smarriga. 2 tsk kummin var precis lagom. Man kan krydda med cayennepeppar istället om man hellre föredrar det.
Jag tycker det är lite häftigt att det blir så fina hål i bröden som man enkelt kan fylla. Gissar att om man har lägre värme och om man naggar bröden så blir det inga pita, utan bara helt vanliga kumminbröd. Så gör inte det!

20 st dinkelpitabröd:


25 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 msk krossade linfrön
(ev 3 msk vegetarian- och veganberikat proteinpulver)
2 msk rapsolja
2 tsk malen kummin
1 tsk salt
2 dl havregryn
ca 9-11 dl dinkelsikt

1. Börja med att smula ner jästen i en bunke.
2. Häll i det ca 37 gradiga vattnet och rör om. Tillsätt först havregrynen och låt svälla i ca 10 min.
3. Tillsätt linfrö, proteinpulver, olja, kummin, salt och ca 8-10 dl dinkelsikt.
Degen ska vara kladdig när man bakar med dinkel. Arbeta ihop till en smidig deg. (Jag använder alltid elvispens degkrokar).
4. Låt jäsa i bunken under en bakduk i ca 2 timmar.
5. Sätt ugnen på 250 grader C.
6. Dela degen i två delar. Knåda varje degbit och tillsätt mer dinkelsikt. Forma degen till en rulle och skär i 10 bitar.
7. Rulla alla 10 bitar till bollar som du sedan lägger på en smörad plåt där de får jäsa i ca 10 min under bakduk.
8. Kavla ut bollarna så att de blir ca en cm tjocka och grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter.
9. Pensla med vatten och låt svallna på galler innan du skär av toppen och fyller dem.









0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©